20.10.2024
Statik Elektrik Nedir? Statik Elektrik Nasıl Önlenir?
Statik Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur?
Statik elektrik ne demek anlatmadan önce, daha önce dikkatinizi çeken ya da belki de hiç fark etmediÄŸiniz birkaç örneklendirme ile baÅŸlayalım yazımıza. Uçakları düÅŸünün. Yüksek hızlara ulaÅŸabilen yolcu ve yük taşıyan dev uçaklar. Gökyüzünün millerce ötesinden bile sesi duyulabilen, kimi zaman geçtiÄŸi yerde iz bırakan devasa uçaklar… Hiç dikkat ettiniz mi uçakların kanatlarına? Bu büyük uçakların kanatları sivri bir ÅŸekille sahiptir. Gökyüzünden yeryüzüne inelim; tankerler mesela… Tankerlerde bulunan topraklama zinciri neden vardır sizce? Günlük hayatta statik elektrik örnekleriyle devam edelim; yıldırım düÅŸmesi, ÅŸimÅŸek çakması, saçımızı taradığımız tarağın baÅŸka cisimleri kendine doÄŸru çekmesi, arabadan indiÄŸimizde kapı kolunu tuttuÄŸumuz zaman çarpılmamız, yün kazağımızı üzerimizden çıkartırken oluÅŸan kıvılcımlar ya da saçlarımızın havaya kalkması ve benzeri gibi… Ä°ÅŸte aslında tüm bu soruların yanıtları bugünkü yazı konumuz; statik elektrik. Gelin önce statik elektrik nedir kısaca bahsedelim.
Statik elektrik nedir?
Statik elektrik tanımını ÅŸu ÅŸekilde yapabiliriz; statik elektrik bir madde ya da nesnenin pozitif ya da negatif yüke sahip olmasına verilen isimdir. DoÄŸada hali hazırda bulunabildiÄŸi gibi bazı etkileÅŸimler sonucu da oluÅŸabilir. Metaller üzerinde statik elektrik sıkça görülür, genelde de anlık bir durumdur. Ancak yalıtkanlar üzerinde oluÅŸan statik elektrikler uzun süre kalıcı olabilirler. Yüklerin birbiriyle etkileÅŸimi sonucu ortaya çıkan statik elektriÄŸin bir baÅŸka bilinen ismi elektrostatik kuvvettir. Statik elektrik nasıl oluÅŸur sorusunun yanıtı ile devam edelim. Statik elektrik farklı ya da aynı, iletken veya yalıtkan iki maddenin birbiri ile temas edip sonra ayrılmasıyla oluÅŸur. Kimi zaman sürtünme iÅŸlemiyle de statik elektrik oluÅŸabilir, yukarıda örneÄŸini verdiÄŸimiz yün kazak gibi. Statik yükün voltajı çok fazladır ancak akımı da tam tersi bir o kadar zayıftır. Özetle statik elektrik üç ana sebepten dolayı meydana gelir; indüksiyon, sürtünme ve ayrışma. Statik elektriÄŸi etkileyen baÅŸlıca unsurlar madde cinsi, nem, sıcaklık deÄŸiÅŸimi ve akü etkisi olabilir.
Statik ElektriÄŸin 3 Ana Sebebi
Statik elektriÄŸin oluÅŸumunda geçerli olan 3 ana sebep vardır. Konunun daha net anlaşılması açısından önemli olan bu baÅŸlıklar aÅŸağıda kısaca anlatılmaktadır:
1-Ä°ndüksiyon: Üretim aÅŸamasında hareketli maddeler güçlü bir elektrik alanının altında ise statik elektrik oluÅŸabilir. Yükler birbirleriyle direkt temas etmeden yer deÄŸiÅŸtirir. Yüklü bir cisimde nesneler, elektrik alanı oluÅŸturur ve bu alan ikinci cisimdeki yükleri harekete geçirir.
2-Sürtünme: Statik elektriÄŸin temel prensibidir. Ä°ki madde birbirine sürtündükçe yüzey elektronu alışveriÅŸi olabilir ve bir taraf yüklenebilir. Sürtünme hızına baÄŸlı olarak, ısı ve elektron alışveriÅŸ hızı ve yükü doÄŸru orantılı olarak artar. Bu durumda pozitif taraf elektronlarını bırakıp pozitif yüklenmek isterken negatif taraf elektron alıp negatif yüklenmek ister. Pozitif yüklere örnek olarak; hava, insan derisi, pamuk, kâğıt vb. verilirken, negatif yüklere örnek altın, gümüÅŸ, nikel, pirinç vb. örnek verilebilir.
3-Ayrışma: Ä°ki madde temas hâlindeyken yüzey elektronları birbirine çok yakın durur. Ayrılmayla birlikte tek bir maddeye geçme eÄŸilimi görülür. Bu maddeler ne kadar hızlı ayrışırsa yük o kadar fazla olur. Statik elektriÄŸi etkileyen baÅŸlıca unsurlar arasında; madde, nem, sıcaklık ve akü etkisi gelir. Akü etkisi, statik elektriÄŸin depolanması ve uygun bir ortam bulduÄŸunda ortaya çıkması olarak açıklanabilir. Bu durum dikkate alınarak yapılan iÅŸin niteliÄŸine göre riskli durumlara karşı önlem alınması söz konusudur.
Statik Elektrik Nasıl Boşaltılır?
Statik elektrik oluÅŸumuna engel olmak için birden fazla seçenek vardır. Bunlardan ilki anti statik adı verilen malzemelerin kullanılmasıdır. Söz konusu malzeme, karbon içeren plastik özelliklere sahiptir. Böylece statik elektriÄŸin oluÅŸmasını önler. Farklı çeÅŸitlerde üretilen; anti statik eldiven, giysi ve paspas gibi ürünlerle çalışma alanlarının güvenli hâle gelmesi saÄŸlanabilir. Bu sayede statik elektriÄŸin boÅŸaltılmasına gerek kalmaz.
Bir statik elektrik kıvılcımı 3.000 volta kadar çıkabilir. Böylesi bir durumun yıkıcı etkilerinden korunmak amacıyla geliÅŸtirilen yöntemler arasında öne çıkanlardan biri de topraklamadır. Topraklama hattı sayesinde biriken elektrik, topraÄŸa aktarılarak patlama gibi riskler önlenebilir.
Bir yıldırımın net gücü 1 saniyelik bir sürenin altında dahi 3 milyon volta ulaÅŸabilir. Ayrıca uzunluÄŸu 9 km ve etkisi 15 kilometrekarelik alanı kapsayabilir. Bu derece büyük bir yıkımın gücünden korunmak ve statik elektrik oluÅŸumunu engellemek için metal ağırlıklı veya yüksek binalarda paratonerler kullanılır. Bu sayede elektrik topraÄŸa iletildiÄŸi için yıldırımın olumsuz etkilerinden kurtulmak mümkün olur.
Uçaklarda kanat bölümünde kullanılan statik deÅŸarj çubuklar, statik elektriÄŸin dağılması açısından önemlidir. UçuÅŸ sırasında yıldırım etkisiyle elektrik; kar, dolu, toz veya buzun içinden geçerken sürtünme etkisiyle statik elektriÄŸe dönüÅŸür. Uçak kanatlarında özel amaçlı olarak konumlandırılan sivri metal çıkıntılar sayesinde ÅŸiddetli deÅŸarjların önüne geçilmesi mümkündür.
Vücutta elektrik yükü oluÅŸtuktan sonra çeÅŸitli ÅŸekillerde boÅŸaltılması gerekir. Buna örnek olarak;
Banyo yapmak verilebilir. Su sayesinde biriken statik elektrik atılır ve rahatlamak mümkün olur. TopraÄŸa basmak en yaygın yöntem olarak bilinir. Özellikle çalışma ortamında sürekli statik elektriÄŸe maruz kalan kiÅŸiler, haftada bir veya iki kez yalın ayak topraÄŸa bastığında negatif elektrikten kurtulmuÅŸ olurlar.
Elektronik cihazlardan uzak kalmak pek mümkün olmasa da cep telefonu ve bilgisayarlarla çok yakın temas kurulmaması daha saÄŸlıklıdır.
Metal maddelere dokunmak da statik elektrikten kurtulmanın bir yoludur.
Çalışılan ortamın özelliklerine göre statik elektrikten korunmak amacıyla plastik tabanlı ayakkabılar giyilebilir. Aynı zamanda buna benzer giysi ve aksesuarlarla riskli durumların engellenmesini saÄŸlamak mümkün olur.